Autor Wątek: GRENADIER 2012  (Przeczytany 5244 razy)

Robert

• Redaktor
  • * * * * *
GRENADIER 2012
« dnia: Kwiecień 02, 2012, 03:20:50 pm »
Witam,
wg moich informacji tegoroczny Grenadier odbędzie się 26-27 maja 2012.

Miejsce jak przed rokiem- Cytadela w Warszawie.

Strona Grenadiera pewnie zacznie dostarczać aktualności...w najbardziej odpowiednim czasie :)

Pozdrawiam serdecznie, R.

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
Odp: GRENADIER 2012
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 28, 2012, 04:14:28 pm »
Panowie, może podzielicie się jakimiś wrażeniami z imprezy?

Robert

• Redaktor
  • * * * * *
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 31, 2012, 07:37:42 am »
Generalnie- bardzo pozytywne, szczególnie w dziedzinie wargamingu. O szczegółach, jak  tylko znajdę chwilkę.

Robert

• Redaktor
  • * * * * *
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2012, 10:03:11 pm »
http://www.thenode.pl/wydarzenia/relacje/490-grenadier-2012-sobota
http://www.thenode.pl/wydarzenia/relacje/491-grenadier-2012-niedziela
Bardzo mi się podobała ta relacja- maksimum treści, minimum słów;-)

Na poważnie- szacunkowo łącznie przez 2 dni imprezy widziałem ok 150 osób zajmujących się graniem w historyczne systemy bitewne. W moim odczuciu- było więcej graczy niż w ubiegłych latach, było też więcej osób zupełnie mi nieznanych- to bardzo dobrze, bo oznacza to nowe kluby i nowe środowiska zupełnie niezależne od nas, "starych" graczy. Znaczy- hobby się rozwija. Widać ogromną robotę wielbicieli DBA i OiM- procentowo było ich chyba najwięcej, przeprowadzili najsilniej obsadzone turnieje.

Ja sam w sobotę zagrałem w DBA i Napoleonic Warfare, w niedzielę natomiast w 303 (planszówka IPN), Flames of War i Ambush Alley. O rekonstrukcjach się nie wypowiadam, nie one były celem mojego przyjazdu, można poczytać sobie na odpowiednich forach.
Generalnie- bardzo udany wyjazd, świetny konwent- głównie ze względu na spotkania z ludźmi.

ex_jimmor

• * * *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 02, 2012, 06:00:35 pm »
Witam,
pierwszy raz byłem na Grenadierze - impreza wywarła na mnie bardzo dobre wrażenie. Gratuluję organizatorom. Jedno co mnie niepokoi - czy aspekt rekonstrukcyjny nie zdominował zbytnio całości. "Człowiek z ulicy" mógł w ogóle nie zauważyć systemów bitewnych, mało atrakcyjnych wzualnie w zestawieniu z orzącym trawnik T-34 i ukrytych w głębi, za terenami do rekonstrukcji i punktem gastronomicznym.

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 04, 2012, 10:29:01 am »
czy aspekt rekonstrukcyjny nie zdominował zbytnio całości.
To dobre pytanie, które zadajemy sobie nie tylko przy okazji Grenadiera ale i Pól Chwały. Z tego co napisał Robert - chyba nie zdominował. Wydaje się, że dla wargamingowców może zaistnieć już niedługo coś takiego jak "zmęczenie" rekonstrukcjami. Pokazy są de facto te same, więc już pierwsza fala emocji i gorączki minęła. Jak to mówił Headeach: jada zagrać, a nie oglądac tych samych przebierańców  ;)
Chociaż bez wątpienia T-34 orzący trawnik robi większe wrażenie, niż ludzie ślęczący nad makietą :)
Tym niemniej odbieram słowa Roberta - te o nowych ludziach - jako powiew optymizmu i nadziei  ;)