Autor Wątek: Rosyjska husaria  (Przeczytany 8578 razy)

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
Rosyjska husaria
« dnia: Październik 10, 2008, 12:04:54 pm »
Konia z rzędem temu, co tu wstawi rycinę z rosyjskim husarzem  ?
Podobno wyglądali jak nasi... Doczytałem ostatnio w jakimś rosyjskojęzycznym artykule internetowym, że nie mieli skrzydeł. I tyle, co mi na ten temat wiadomo, nadal wiem niewiele więcej niż napisałem w Połonce-Basi  :(
Mogę dodać tylko tyle, że powstali w latach 30-stych i służyli m. in. na południu w obronie przed Tatarami (zasieczne czerty). Wykazuje się ich razem z rajtarami i kopijnikami i nie było ich więcej niż kilkuset.
Sądzicie, że mieli tak długie kopie jak nasi husarze?

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
Odp: Rosyjska husaria
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2008, 02:04:26 pm »
No i jeszcze ciekawostka w cyrylicy pisani są jako gusar - huzar, stąd spotkać można termin huzarzy. W moim odczuciu jednak takie tłumaczenie nie bardzo "pasuje" do XVII wieku.

ex_jimmor

• * * *
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 16, 2008, 06:58:48 am »
Masz 100% pewności że nie chodzi tu jednak o jakąś jazdę typu węgierskiego?

edit:
chyba jednak nie:

« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 07:07:23 am wysłana przez ex_jimmor »

elear

• * * * *
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 16, 2008, 07:28:44 am »
 Witam,
 jeśli dobrze pamiętam ten artykuł z "Cekhauzu", to na obrazku jest po prostu jeździec jazdy dworiańskiej (tzw. służiłogo dwora ), choć bardzo dobrze uzbrojony. W książce rosyjskiej "Europejski żołnierz przez 300 lat. 1618-1918" widziałem rysunek czegoś, co określa się tam jako "sokolczik" , a jest to żołnierz w bechterze, misiurce, z rosyjską tarczką-puklerzem w dłoni i małymi, "anielskimi" skrzydłami na plecach.
 Co do kopii to nie sądzę, chyba że używali ich do parad, jak Sasi pod Królikarnią w 1732 roku. W końcu jeśli wspomnieć artykuł Radka umieszczony na WZ wyszkolenie husarza trwało, a ci rosyjscy raczej nie mieli okazji tak długo uczyć się władania kopią.
 Pozdrawiam
  Michał
"I pozwólcie, że wprowadzę pewną informację o charakterze fundamentalnym: templariusze zawsze są w to wmieszani."

U. Eco, Wahadło Foucaulta.

rrober

• * * * *
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 16, 2008, 07:59:35 am »
Konia z rzędem temu, co tu wstawi rycinę z rosyjskim husarzem  ?
Podobno wyglądali jak nasi... Doczytałem ostatnio w jakimś rosyjskojęzycznym artykule internetowym, że nie mieli skrzydeł. I tyle, co mi na ten temat wiadomo, nadal wiem niewiele więcej niż napisałem w Połonce-Basi  :(
Mogę dodać tylko tyle, że powstali w latach 30-stych i służyli m. in. na południu w obronie przed Tatarami (zasieczne czerty). Wykazuje się ich razem z rajtarami i kopijnikami i nie było ich więcej niż kilkuset.
Sądzicie, że mieli tak długie kopie jak nasi husarze?

Mogę tylko dodać, że w latach 60-tych lub 70-tych "kopijnicy" byli wydzieleni w odrębny pułk, służący na obszarach południowych (czyli kierunek tatarsko-turecki). Nie wiem jaka była długość kopii - przypuszczam, że wzorem były raczej kopie tureckie.
Pozdrawiam,
rrober

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 20, 2008, 02:50:23 pm »
Kopijnicy i husarze to nie to samo. Kopijnicy wchodzili w skład pułków rajtarii, potem utworzono bodaj dwa pułki, natomiast husarze mieli pułk powstały w latach 60-tych.
Skoro uważa się, że są podobni do naszej husarii (chociaż ponoć bez skrzydeł) to kopie chyba musieli mieć.

klemens

• * * *
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 07, 2009, 07:29:33 pm »
Należało by chyba jeszcze dodać, że sporo zamieszania robią tzw."żilcy"-często myleni z husarzami, jest conajmniej kilkanaście rycin tak podpisanych, w których panowie mają:
-ozdobne , szamerowane długie kaftany z dopiętymi małymi skrzydełkami/jak nie wiem, bo pasów nie widać/, czapki typu "rosyjskiego". kopie?krótkie..................zakończone grotem, poniżej którego widnieje.........uwaga! obracający się chyba smok-mały i płaski....
-tak samo, ale na kaftanach maja albo bechtery, albo pancerze folgowe
-wersja "super"ciężka, kaftany,pancerze,szyszaki typu ros.-coś ala jerychonki, skrzydełka, kopie dłuższe ale ze smokami

Ta jednostka pałacowo-gwardyjska za znak rozpoznawczy miała zdajśie te skrzydełka i smocze kopie...
Zresztą te ryciny dały sporo do myślenia twórcą figur, i to nawet nie naszych /15-20mm/ tylko wiekszych-54-120mm, choć głownie z samej Rosji-widziałem takiego żilca kilka lat temu na necie-skala albo 90, albo nawet 120mm, super zdetalizowanego i mistrzowsko pomalowanego, cena, uwaga...............1200 albo nawet 1400$ !!!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2009, 07:31:27 pm wysłana przez klemens »

pawel11

• * * * *
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 08, 2009, 07:54:25 am »
Witam.
Abstrahując: interesująco byłoby użyć tych husarzy w walce na przepisach ,,Wojna przez wieki" (w skali 15mm oferuje ich firma ,,Essex", chociaż z wyglądu to są raczej Żilcy, niż husarze). Ciekawe jaką mieliby klasyfikacje? W systemie DBR zakwalifikowano ich do ,,L (F) tj Szybkich lanc" tak samo jak polska husarie. Ciekawe nieprawdaż? ;)

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 25, 2009, 04:28:24 pm »
No to są jakieś jaja, widać, że jak ktoś wygląda jak polski husarz to i musiał się bić jak nasz husarz :)
A na poważnie wzmianki o żlicach na jakie się natknąłem dotyczyły raczej ich sytuacji materialnej, to był rodzaj szlachty więc chodziło o nadziały ziemi. Wiem, że byli wysyłani na wyprawy wojenne, ale czy odróżniali się od zwykłych dworian? Gdyby mieli lance to pewnie tak, ale czy je mieli?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2009, 02:19:20 pm wysłana przez Marcin G »