Autor Wątek: Finowie w armii Gustawa Adolfa  (Przeczytany 11427 razy)

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
Odp: Finowie w armii Gustawa Adolfa
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 11, 2010, 01:57:57 pm »
Nie znam żadnego przypadku, by, tak jak to często robili Polacy, wydzielać ochotników z kilku kornetów i wysyłać ich na misję rozpoznawczą
Nie mam powodu by ci nie wierzyć, ale jak sądzę, taka rzecz byłaby do uchwycenia raczej w pamiętnikach niż regulaminach (jak pisałem chodzi mi o teorię nie praktykę), ale skoro w opracowaniach szwedzkich stoi jak wół, że tak nie robiono, nie ma co dyskutować  ;)
Oczywiście, że jeniec jest źródłem wtórnym i nawet w dobrej wierze może nam dać informacje nieprawdziwe lub bałamutne, więc jest możliwe, że Radziwiłł się pomylił w tej kwestii.

Kadrinazi

• *
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 11, 2010, 07:44:45 pm »
O Poswolu to muszę kiedyś coś skrobnąć na blogu ;) opis starcia u Radziwiłła jest taki ładny że aż dziwny...
I don't believe in luck. Well... I do, as it goes. But I don't count on it. I believe in tight combat practice and intelligent war.
Colonel-Commisar Ibram Gaunt
CO 1st Tanith Regiment

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 12, 2010, 08:01:42 pm »
No na jeńców nie musiał narzekać, więc miał możliwość dowiedziec się to i owo.
Co do artykułu - pamietaj, że masz napisac coś dla WZ ;)

Kadrinazi

• *
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 12, 2010, 09:16:38 pm »
Właśnie nawet z tymi jeńcami sprawa mocno 'cuchnie' - liczba nader pokaźna, ale nawet się nie zająknie, jak się nazywał ów szwedzki porucznik, którego wzięto do niewoli - w innych relacjach z tej kampanii czy z zawsze mamy do czynienia z podanymi nazwiskami ;) Fakt, że kompania kirasjerów przybocznych Gustawa II Adolfa w toku kampanii jesiennej 1625 roku nie jest wymieniona jako jednostka walcząca w armii polowej, ale widzimy ją znów pod Walmozją. Problem jest taki, że Szwedzi jesienią/zimą nie uzupełniali jednostek kawalerii, więc oddział ten siłą rzeczy nie uległ zagładzie. Brak też informacji o większych stratach jakiejkolwiek kompanii jazdy szwedzkiej w okresie starcia pod Poswolem, żaden kornet nie utracił zdolności bojowej.
I don't believe in luck. Well... I do, as it goes. But I don't count on it. I believe in tight combat practice and intelligent war.
CO 1st Tanith Regiment

Kadrinazi

• *
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 12, 2010, 09:34:18 pm »
A co do tekstu na stronę - pracuję właśnie nad rozszerzeniem tego:
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=64981
o zdobycze z okresu - jak mi się wydaje taka pełna wersja będzie jak znalazł na WZ. Jak myślisz?
CO 1st Tanith Regiment

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 13, 2010, 04:58:01 pm »
Pomysł przedni - tekst ciekawy i historycznie i wargamingowo :)
Działaj i wysyłaj na priva

Kadrinazi

• *
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 16, 2010, 10:56:10 pm »
Co do artykułu - pamietaj, że masz napisac coś dla WZ ;)

Wreszcie się udało i zadebiutowałem na WZ - i to w moim ulubionym, bo szwedzkim, klimacie :)
CO 1st Tanith Regiment

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 18, 2010, 12:30:19 pm »
Jako rednacz myślę, że mogę w imieniu całej redakcji WZ, napisać, że się cieszymy :)
Tym bardziej, że zechciałeś jeszcze "podrasować" temat w stosunku do tych tekstów publikowanych w innych miejscach.
W ciągu najbliższych dni ukaże druga część artykułu.

Kadrinazi

• *
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 21, 2010, 10:11:11 pm »
Bardzo dziękuję za możliwość debiutu, stosowne linki reklamujące pojawiły się na blogu :)
CO 1st Tanith Regiment

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 22, 2010, 04:58:32 pm »
A to miłe, bo zarejestrowanych użytkowników czy chociażby okresowych Czytelników nigdy nie za wiele ;)

Kadrinazi

• *
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 21, 2010, 03:43:49 pm »
Daniel Staberg reaktywował swój blog historyczny, będzie na nim prezentował 208 (sic!) sztandarów szwedzkich z okresu Wojny Trzydziestoletniej z kolekcji rysunków Mohnera:
http://kriegsbuch.blogspot.com/
Sam temat niesamowicie interesujący, bardzo dobra jakość rysunków - poza tym Daniel opisuje też historię danego regimentu. Oj kopalnia wiedzy dla wargamerów ;)
CO 1st Tanith Regiment