Autor Wątek: ARMIA TURECKA - Janczarzy  (Przeczytany 7095 razy)

Wieża

• *
ARMIA TURECKA - Janczarzy
« dnia: Maj 24, 2009, 06:49:17 pm »
Witam szanownych Forumowiczów, mam pytanie dotyczące janczarów, a mianowicie czym różniły się i czym jednoczesnie charakteryzowały poszczególne korpusy janczarskie "sekban", "boluk" i "dżemaat" (po za ilością ort oczywiście)?
Za wszelkie odpowiedzi będę wdzięczny.

elear

• * * * *
Odp: ARMIA TURECKA - Janczarzy
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2009, 08:56:59 pm »
 W dużym uproszczeniu pochodzeniem oraz składem poszczególnych ort do nich przydzielanych. W korpusie janczarów pewne orty miały przydzielone sobie tradycyjnie określone funkcje np. 64 i 65 orta z dywizjii Cemaat były kawalerią (sic) uzbrojoną w lance. 19 orta dywizji Boluk miała za zadanie pełnienie funkcji żandarmerii itd.
  Pozdrawiam serdecznie
"I pozwólcie, że wprowadzę pewną informację o charakterze fundamentalnym: templariusze zawsze są w to wmieszani."

U. Eco, Wahadło Foucaulta.

Wieża

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2009, 09:09:36 pm »
Łał, rewelka  :o dzięki za odpowiedź. Zupełnie nie miałem pojecia o takich rzeczach  :-\ . Mógłbym prosić o wiecej szczegółów - byłoby super. Armią turecką zacząłem interesować sie od niedawna dlatego też nie mam zbyt dużej wiedzy na jej temat.  Z pozdrowieniami

elear

• * * * *
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 27, 2009, 07:35:44 am »
Nie ma sprawy. Ja wiem tyle, co wyczytałem w kilku książkach i nie czuję się ekspertem. Jeśli masz dostęp zacznij od przejrzenia Ospreya o janczarach pióra Davida Nicolle'a, dość przyzwoicie napisany. Jest jeszcze kilka książeczek, niezbyt wnikliwych, głównie dla modelarzy i wargamerów typu "Renaissance Armies" George'a Gusha, po bardziej skomplikowane typu "Ottoman Warfare" Rhoadsa Murphey'a (tam jest mniej od strony czysto technicznej typu podział armii, a bardziej o wojskowości jako zjawisku, ale to bardzo porządna książka). Większość z tego jest w sieci. Wreszcie jest dość drogi rosyjskojęzyczny (zdaje się, że z angielskim tekstem równoległym) album o janczarach, który czasem pojawia się na Allegro.
 Pozdrawiam serdecznie 
"I pozwólcie, że wprowadzę pewną informację o charakterze fundamentalnym: templariusze zawsze są w to wmieszani."

U. Eco, Wahadło Foucaulta.