Autor Wątek: żydowski pułk kawalerii  (Przeczytany 4999 razy)

MaciejK

• *
żydowski pułk kawalerii
« dnia: Maj 06, 2009, 10:35:12 am »
Poszukuję informacji o mundurach żydowskiego pułku (lub legionu) lekkiej kawalerii, formowanego w czasie powstania kościuszkowskiego.

Kiedyś, może 15 lat temu, przeglądałem w księgarni cienką broszurkę (nie pamiętam tytułu ani wydawcy), w której był artykuł o tej formacji. Boszurka, czy też cienka książeczka była zbiorem artykułów na rózne tematy militarne, nie pomnę czy związane tylko z Polską czy też z innymi krajami.
Pamietam opis, że mundury szyte były z czarnych, żydowskich chałatów.
Chyba był tam także jakiś rysunek ...

Jeśli któryś z kolegów posiada to wydawnictwo, byłbym niezmiernie zobowiązany ...

elear

• * * * *
Odp: żydowski pułk kawalerii
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 06, 2009, 07:30:30 pm »
 Czasopismo, o którym mówisz to "Militaria. Prace klubu miłośników dawnych militariów polskich", zeszyt 7, Warszawa 1997. Artykuł nosił tytuł: "Polskie militaria judaica", jego autorem był Jacek Jaworski.
 Rzeczywiście autor wspomina, że mundurem przypuszczalnie była czarna wołoszka, sięgająca kolan (przerobiona z chałata), do tego kapelusz na głowę, czarne spodnie jeździeckie. Oporządzenie stanowiły dwa pasy, jeden na szablę, drugi na ładownicę. Żołnierze mieli być uzbrojeni w lance, szable i pistolety. Było tam zdjęcie figurki w ww. uniformie. Ogólnie ta rekonstrukcja pozostawała pod wpływem munduru konnych ochotników widocznego m. in. na tym obrazie:
  http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Bosut%C3%B3w.jpg
 oczywiście przy zachowaniu czarnej kolorystyki. Nieco inaczej zrekonstruował ich na swojej stronie znany ilustrator Paweł Głodek:
  http://www.pawel-glodek.pl/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=7&Itemid=11
Proszę poszukać i wybrać wersję dla siebie odpowiednią:))
 Pozdrawiam serdecznie
  Michał
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2009, 10:25:00 am wysłana przez elear »
"I pozwólcie, że wprowadzę pewną informację o charakterze fundamentalnym: templariusze zawsze są w to wmieszani."

U. Eco, Wahadło Foucaulta.

MaciejK

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 07, 2009, 08:10:13 am »
Bardzo dziękuję !

czy w przypadku P. Głodka chodzi o tablicę nr 5 "barwy i broni" ?
Jeśli tak, to kto jest na niej przedstawiony (są 3 sylwetki w czarnych mundurach) ?

I jeszcze jedno pytanie - rysunki z "barwy i broni" przedstawiają bardzo ciekawe jednostki. Co to za wydawnictwo ? Czy te ilustracje pojawiały się w różnych tomach ? Dość dawno przestałem śledzić rynek wydawniczy ...

Pozdrawiam
Maciek

elear

• * * * *
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 07, 2009, 10:24:44 am »
 Nie ma sprawy :)
 Poszukiwani przez Ciebie żydowscy kawalerzyści, to właśnie ci trzej żołnierze w czarnych mundurach (niestety nie wiem ile tutaj jest fantazji autora w ich przedstawieniu, ale zawsze można przyjąć, że tak mogli wyglądać).
 Ilustracje pochodzą zapewne z różnych niskonakładowych czasopism hobbystycznych. Np. Warszawski Czerwony Huzar był w tychże samych "Militariach" w 2001 (zdaje się) roku. Zapewne spora część ww. żołnierzy także.
 Pozdrawiam serdecznie
  Michał
"I pozwólcie, że wprowadzę pewną informację o charakterze fundamentalnym: templariusze zawsze są w to wmieszani."

MaciejK

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 08, 2009, 09:37:50 am »
A to od razu zadam ci pytanie:
jakie są najlepsze opracowania dt. mundurów wojny w obronie konstytucji 3 maja i powstania kościuszkowskiego ?
Pojawiło się ostatnio coś ciekawego ?
A coś do armii rosyjskiej ?

Pozdrawiam
maciek

elear

• * * * *
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 08, 2009, 09:56:01 am »
  Najlepsze, to nie mam pojęcia:) Bardzo dobry jest na pewno Gembarzewski "Żołnierz Polski..., tom II, 1697-1794". Z rzeczy łatwiejszych do dostania, to poszukaj dwóch numerów "Arsenału polskiego" bywa na Allegro po śmiesznych cenach. Jest nr o powstaniu kościuszkowskim, ale w numerze o powstaniu styczniowym ("Powstanie niespełnionych nadziei" lub podobnie) masz artykuł o ostatniej reformie mundurowej wojsk Rzeczypospolitej i krótki artykuł o mundurach rosyjskich. A co do Rosjan, to Bóg raczy wiedzieć, bo po polsku poza ww. artykułem nie znam nic sensownego. Po rosyjsku parę rzeczy się znajdzie od artykułów w "Cekhauzie", poprzez tom I "Regularnej piechoty" Leonowa i Uljanowa aż po dwutomową historię umundurowania wojsk carskich (podobną do książek Funckenów i wydaną w Rosji w jednej z nimi serii). Tyle widziałem, a zapewne jest mnóstwo rzeczy, które tam się wydaje, a o których nie mam pojęcia.
 Pozdrawiam serdecznie
  Michał

MaciejK

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 08, 2009, 10:59:22 am »
Gembarzewski ...
ech gdzie te czasy, gdy oglądało się go w CBW. A dzisiaj ...
http://militarist.milua.org/zolnierz_polski/index.html

Natomiast ja miałem nadzieję, że ukazały się jakieś opracowania zbiorcze, pokazujące np. sztandary wszystkich jednostek.

Wieża

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 08, 2009, 04:55:55 pm »
Witam swego czasu dosyć łatwo dostępny był album pt. "WOJSKO POWSTANIA KOSCIUSZKOWSKIEGO" L.  i J.  dużo plansz kolorowych dotyczących wojska polskiego doby kościuszkowskiej.

dicer

• * *
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 08, 2009, 08:09:41 pm »
Mam ten album (autorzy L. Ratajczyk i J. Teodorczyk).

Rzeczywiście  - jest tam sporo barwnych i ciekawych tablic, ale trudno to traktować jako przewodnik po mundurach. Raczej jako ciekawoski i uzupełnienie.

To głównie reprodukcje dzieł różnych ówczesnych malarzy. Sztandarów tam nie ma.

pzdr