Autor Wątek: Armia Koronna i Litewska w okresie wojny siedmioletniej  (Przeczytany 29148 razy)

nEY

• * * * *
  • ,,Po co tutaj jeszcze tytuły! Michał Ney, a wkrótce szczypta prochu" - Michał Ney podczas ogloszania wyroku śmierci za zdradę Ludwika XVIII
Odp: Armia Koronna i Litewska w okresie wojny siedmioletniej
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 03, 2010, 11:34:14 pm »
Dostałem to pod choinkę... Ale że ma to 680 stron to póki co czytam coś bardziej... lekkostrawnego. Ale wrazenia... Imponujące... Wystarczy spojrzeć w bibliografię - archiwa austriackie, saskie, pruskie, polskie, litewskie, ukraińskie, rosyjskie... I w przypisach cały czas Ciesielski jedzie dokumentami źródłowymi... Książka aż kipi od liczb i informacji, facet odwalił niesamowitą robotę, chylę czoła przed rozmiarem pracy. Niestety zastanawiam się czy w tym nakładzie pracy i ogromie informacji, które są podane, autorowi udało się zachować przejrzystość wywodu. Po paru stronach, które przeczytałem odnoszę wrażenie, że z ksiązki tej, aż przeładowanej informacjami, niewiele zapamiętam. Są one tak szczegółowe i drobiazgowe, że mój mózg się zaraz w nich pogubi. Mam nadzieję, że się mylę i to tylko pierwszy szok po zobaczeniu tak pieczołowitego opracowania.

Jak przeczytam to napiszę recenzję. Póki co mówię - baza materiałowa - lepszej w książce historycznej chyba nie widziałem (z całym szacunkiem dla wielu świetnych autorów), ilość informacji - gigantyczna. Oby tylko wywód był czytelny i do przyswojenia :)

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 21, 2010, 03:11:01 pm »
Trzymam za słowo. Miejsce na recenzję masz już załatwioną, wystarczy mi ją wysłać :)

pr71

• Członkowie stowarzyszenia
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 08, 2010, 07:19:28 pm »
No witam i co z tym systemem ktoś w to (Koenigs Krieg) u nas ma zamiar grać?

pawel11

• * * * *
« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 09, 2010, 06:40:39 am »
Zapytam nieco prowokująco: kto z waszmościów posiada figury (oddziały) do w/wym. systemu?  ;D

pr71

• Członkowie stowarzyszenia
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 09, 2010, 08:28:50 am »
No właśnie pytam czy jest sens coś malować czy nie. Czy ktoś w to gra czy system jest martwy. Z tego co widziałem (niewiele) i słyszałem (niewiele) to wydaje się, że można na tym systemie rozgrywać duże bitwy. A więc te przepisy i ten okres mógłby być ciekawą alternatywą dla mojego ulubionego napoleona. Pytanie tylko czy jest zainteresowanie .....