Autor Wątek: Armia Koronna i Litewska w okresie wojny siedmioletniej  (Przeczytany 29136 razy)

nEY

• * * * *
  • ,,Po co tutaj jeszcze tytuły! Michał Ney, a wkrótce szczypta prochu" - Michał Ney podczas ogloszania wyroku śmierci za zdradę Ludwika XVIII
Odp: Armia Koronna i Litewska w okresie wojny siedmioletniej
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 12, 2007, 08:00:55 pm »
A tu taki obrazek sobie znalazłem. Co ciekawe jest postać 2go regimentu piechoty. Trochę tylko nie rozumiem co to był ten drugi pułk... A jeśli chodzi o mundur gwardii pieszej koronnej, to zapomniałem, że z tego co wiem to oryginał jest chyba w MWP, więc z tą formacją problemu nie ma.

elear

• * * * *
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 18, 2007, 05:57:04 pm »
 Czołem!
 Przypuszczam, że ten 2 pułk piechoty, to po prostu tzw. pułk królowej. Występuje w kompucie zawsze na drugim miejscu po pułku królewskim, stąd przypuszczalnie przejęto numerację.
 Pozdrawiam
  Michał
"I pozwólcie, że wprowadzę pewną informację o charakterze fundamentalnym: templariusze zawsze są w to wmieszani."

U. Eco, Wahadło Foucaulta.

nEY

• * * * *
  • ,,Po co tutaj jeszcze tytuły! Michał Ney, a wkrótce szczypta prochu" - Michał Ney podczas ogloszania wyroku śmierci za zdradę Ludwika XVIII
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 18, 2007, 10:48:53 pm »
Nie wiem, czy to przypadkiem nie: "(...) regiment generała Golcza miał - tak jak inne regimenty - kolor czerwony z obszlagami, kamizelkami i pludrami białymi, przeto przez swawolą przezwano go "białymi rakami". Ale wiele to nie wyjaśnia :)
A teraz coś nowego, w jednej z kolekcji rycin w internecie znalazłem ciekawe ryciny wojsk polskich z interesującego mnie okresu. Problem w tym, że nie są zbyt dobrze podpisane, w zasadzie to połowy odczytać nie mogę. Poza tym dziwi mnie to, że są kolesie na żółto, na biało...

nEY

• * * * *
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 18, 2007, 10:50:29 pm »
Dalsza część. Pliki są za duże jak na jednego posta.

nEY

• * * * *
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 18, 2007, 10:51:08 pm »
Część trzecia

nEY

• * * * *
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 18, 2007, 10:51:57 pm »
Część czwarta

nEY

• * * * *
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 18, 2007, 10:52:31 pm »
Część piąta

nEY

• * * * *
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 18, 2007, 10:53:06 pm »
I ostatnia część szósta

elear

• * * * *
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 19, 2007, 01:18:22 am »
 Witam!
 Nie jestem w 100% pewien, ale na każdej karcie u góry widnieje podpis, który wg mnie brzmi "Duche de Lorraine" czyli Księstwo Lotaryngii. Ponieważ nie znam źródła pochodzenia ilustracji trudno mi się wypowiadać, ale mogą to być jednostki lotaryńskie z czasów, gdy panował tam Leszczyński (był lennikiem króla francuskiego, ale cieszył się dużą autonomią). Barwy (żołty/złoty z czerwonym) pasują do barw herbu Lotaryngii.
 Pozdrawiam
  Michał
"I pozwólcie, że wprowadzę pewną informację o charakterze fundamentalnym: templariusze zawsze są w to wmieszani."

nEY

• * * * *
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 19, 2007, 08:15:53 pm »
Całkiem słuszne przypuszczenie... Przyznam, że inaczej to wyglądałoby to średnio... W każdym razem wziąłem to z tej strony:
http://digitalgallery.nypl.org/nypldigital/dgkeysearchresult.cfm?trg=1&parent_id=268530&word=&s=&notword=&d=&c=&f=&sScope=&sLevel=&sLabel=&lword=&lfield=&num=0&imgs=12&snum=&pNum=
Być może, ktoś z zagranicy nie do końca dobrze to zaklasyfikował.

elear

• * * * *
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 21, 2007, 11:57:51 pm »
 Witam!
 Małe sprostowanie z mojej strony. Regiment drugi to nie regiment królowej (zwany też regimentem im. Królowej Jadwigi), którego szefem był w latach generał Golcz, ale regiment królewicza. Jak podaje Wimmer w "Historii piechoty..." pułki otrzymały numery dopiero w 1786 roku, więc to raczej poza interesującym Cię okresem.
 Pozdrawiam
  Michał

elear

• * * * *
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 03, 2009, 02:26:12 pm »
 Uwaga dla wszystkich zainteresowanych tematem. Ukazała się niezwykle ciekawa praca Tomasza Ciesielskiego "Armia koronna w czasach Augusta III". Zajmuje się tematem bardzo pomijanym w polskiej historii wojskowości, więc myślę, że warto ją nabyć. Miałem okazję ją pobieżnie przejrzeć, wyglądała dość solidnie. Oto link:
  http://www.dig.com.pl/index.php?s=karta&id=768
 Ponadto tenże sam autor w zbiorze "OD ZBOROWA DO NATO (1659 do 2009). Studia z dziejów stosunków polsko-ukraińskich od XVII do XXI wieku" (red. M. Franz, K. Pietkiewicz - ma się ukazać w tym roku) popełnił artykuł pod tytułem: "Kozacy w oddziałach wojskowych i milicyjnych w Rzeczypospolitej w XVIII w."
 Pozdrawiam serdecznie

nEY

• * * * *
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 03, 2009, 10:47:27 pm »
Świetna wiadomość!! Nareszcie, już myślałem, że nie będę miał co na gwiazdkę sobie zażyczyć :) O tej publikacji opowiadał dwa lata temu w Niepołomicach Kisiel - mówił, że Autor pozwiedzał sobie Rosję i jakieś ukraińskie stepy, żeby to napisać. Zatem baza źródłowa chyba jest niezła.

MaciejK

• *
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 24, 2009, 02:51:29 pm »
przypominam, że Gembarzewskiego mozna zobaczyć tutaj:
http://militarist.milua.org/zolnierz_polski/pages/IMG_4561.html

pawel11

• * * * *
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 03, 2010, 10:41:24 am »
Czy ktos z szanownych kolegów przeczytał ,,Armie koronną w czasach Augusta III"? Jak wrażenia?