Autor Wątek: Armia Koronna i Litewska w okresie wojny siedmioletniej  (Przeczytany 29079 razy)

aiuto

• *
Odp: Armia Koronna i Litewska w okresie wojny siedmioletniej
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 08, 2007, 11:53:16 pm »
http://www.arsenal.org.pl/historia.php?subaction=showfull&id=1181896740&archive=&start_from=&ucat=4& - tu link do KItowicza , Pancerni i husaria wtedy juz nie uzywali ubrojenia ochronnego , nazwy zachowano glownie ze wzgledu na tradycje ( ktora pokutowac bedzie tez u konfederatow) , co do ulanow na suzbie saskiej byli to tatarzy litewscy zaciagani przy zgodzie krola ( niektorzy oficerowie tej formacji , mimo ze muzulmanie,dobrze przysluzyli sie potem wiojskom konfederacji )trzeba tez pamietac ,ze nasi sasiedzi robili wszystko zeby rzeczpospolita miala jak najslabsza armie i jaknajgorszej jakosci .
co do milicji nadwornych to Konfederacja pokazala ze ich wartosc bojowa jest nikla bardzo ( po prostu uciekali z pola bitwy),wogole proponuje zapoznac sie z dzialaniami wojsk komnfederacji tyszowieckiej podczas polskiej wojny sukcesyjnej ,to pokazuje mozliwosci kraju w tych czasach .
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2007, 11:57:00 pm wysłana przez aiuto »

elear

• * * * *
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 09, 2007, 07:24:27 am »
co do ulanow na suzbie saskiej byli to tatarzy litewscy zaciagani przy zgodzie krola

Za Kukielem ("Zarys historii wojskowości w Polsce") podaję:
"Liczba chorągwi ułańskich, czyli tatarskich w służbie saskiej narosła w czasie wojen śląskich do 24, z podziałem na 3 pułki"
 Tatarskość tych jednostek (zwłaszcza w latach 40-tych XVIII wieku) była w mojej opinii dość umowna i polegała bardziej na reprezentowaniu pewnego typu jazdy zwanej tatarską i posiadaniu oficerów wywodzących się ze szlachty pochodzenia tatarskiego z Wielkiego Księstwa Litewskiego.

co do milicji nadwornych to Konfederacja pokazala ze ich wartosc bojowa jest nikla bardzo ( po prostu uciekali z pola bitwy),wogole proponuje zapoznac sie z dzialaniami wojsk komnfederacji tyszowieckiej podczas polskiej wojny sukcesyjnej ,to pokazuje mozliwosci kraju w tych czasach .

Z drugiej strony konfederaci barscy (nie tylko ich nadworne milicje, ale oddziały złożone z ochotników konfederatów) poza nielicznymi oddziałami sami mieli pecha z dotrzymaniem pola regularnej armii rosyjskiej. Dużo tutaj zależało od dowódcy, który potrafił utrzymać oddział w ryzach.
 Jeśli chodzi o wojnę sukcesyjną, to masz chyba na myśli konfederację tarnogrodzką, tyszowiecka to czasy Potopu. A propos konfederatów tarnogrodzkich, to pisał o nich ambasador francuski:
  "Ich jazda harcuje tylko dookoła nieprzyjaciela, a nie wytrzymuje jednego strzału karabinowego".

Pozdrawiam
  Michał
"I pozwólcie, że wprowadzę pewną informację o charakterze fundamentalnym: templariusze zawsze są w to wmieszani."

U. Eco, Wahadło Foucaulta.

elear

• * * * *
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 09, 2007, 07:34:32 am »
Zastanawiam się też nad jednostkami "piechoty lekkiej", czy coś takiego mogłoby się pojawić? Czy np owe wojska ordynackie można by jeśli chodzi o wartość bojową przyrównywać do jakichś Pandurów, albo nie wiem Graniczarów?

Sporą część wojsk prywatnych i ordynackich bym tak potraktował. Zwłaszcza jakiś służących na mocy obowiązków feudalnych strzelców czy pieszych kozaków nadwornych (czy grodowych). Natomiast trudno mi powiedzieć, jak by się to zachowało na polu walki. Dużo na pewno zależało od dowódcy. Poza tym jako piechotę lekką należało by potraktować wszystkie roty węgierskie (oficjalnie w kompucie były 3 albo 4, plus wszystkie prywatne kompanie hajduków, janczarów etc.)

Ciekaw też jestem jak wyglądał "sasko-polski korpus kawalerii", który pod Kolinem dał Prusakom niezłego łupnia. Kiedyś znalazłem o nim więcej informacji (jakie jednostki etc), ale cholera oczywiście jak potrzeba to nie ma :(

Za Robertem Kisielem ("Praga 1757") podaję: ok. 3500 żołnierzy, w tym: regiment karabinierów-533 żołnierzy; trzy regimenty szwoleżerów- jeden 542 żołnierzy, pozostałe 766; dwa regimenty ułanów-po 402 żołnierzy.

Ciekawe co piszesz o artylerii. Gdy czytałem Górskiego to odnosiłem wrażenie, że normalnie czego jak czego, ale dział to nie mieli. We Lwowie, czyli jak mówi Górski głównym place d'armes były jakieś graty po prostu, połamane i poniszczone w dodatku. Prawdę więc mówiąc zastanawiałem się czy w ogóle jakaś polska artyleria w bitwie miałaby szansę się pojawić. Skoro jednak Rosjanie tyle dział jeszcze zebrali to chyba coś tam mieli na składzie jednak...

No właśnie, czy dała by radę pojawić się w bitwie  :) To jest polski problem od XVII wieku, w arsenałach są działa, ale to głównie lufy, bo brakuje do nich łóż (bo zgniły i się rozsypały), zaprzęgów oraz wyszkolonej obsługi. O prochu, by z nich strzelać nie wspomnę  ;) Co do arsenałów państwowych, to one zawsze były słabiej zaopatrzone od prywatnych, gdzie starano się dbać przynajmniej o jakąś część dział, która była potrzebna chociaż do dawania ognia na wiwat.
 Pozdrawiam
  Michał
"I pozwólcie, że wprowadzę pewną informację o charakterze fundamentalnym: templariusze zawsze są w to wmieszani."

aiuto

• *
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 09, 2007, 08:05:09 am »
jasne ze chodzilo mi o konfederacje tarnogrodzka ( ale babola strzelilem :) ,w kadym razie szlachta czasem miala ochote pomachac szabelka ,ale juz gorzej bywalo jak swistac kulki zaczely ...
co do owych tatarow ,to jest na necie pare artykulow o nich , jak n.p - http://ornatowski.com/lib/tatarzy-podlasie.htm
http://www.tatarzy.tkb.pl/index5.php?dzial=h1_i
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2007, 08:08:56 am wysłana przez aiuto »

aiuto

• *
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 09, 2007, 08:23:29 am »
jeszcze jeden rysunek z LIndera
http://img205.imageshack.us/my.php?image=file0080fz8.jpg
podpis-grenadier gwardii pieszej koronnej ,grenadier regimentu lanowego i muszkieterregimentukrolowej z pierwszej polowy xVIIIw.
prpobuje tez sciagnac sobie Gembarzewskiego" RodowodY Pulkow Polskich i oddzialow rownorzednych 1717-1831"
http://arsenal.org.pl/forum/dload.htm?action=category&id=4
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2007, 08:25:25 am wysłana przez aiuto »

SZKOCKI

• Członkowie stowarzyszenia
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 09, 2007, 11:46:28 am »
Hej,

W kwestii Lindera. Obecnie jest trudny do dostania (na Allegro szedł ostatnio za coś około200pln). Wieki temu (lata 80te) plansze barwne były publikowane na łamach świętej pamięci Żołnierza Polskiego. Jakością odbiegały od oryginału sporo ale kolory dało się rozróżnić  :) . Jeżeli masz dostęp do roczników tego pisma to jest to pewna alternatywa. Osobiście mam dostęp do niego ale nie w tym momencie dopiero za jakiś miesiąc, lub dwa (nie mam go w Szczecinie). Stąd jeżeli jesteś czymś zainteresowany to dopiero po tym terminie.

prpobuje tez sciagnac sobie Gembarzewskiego" RodowodY Pulkow Polskich i oddzialow rownorzednych 1717-1831"
http://arsenal.org.pl/forum/dload.htm?action=category&id=4

Próbowałem coś ściągnąć ale ikony *pfd’ów  (i inne na stronie) odsyłały mnie na stronę gdzie mogę się wypowiedzieć o plikach; natomiast za Chiny i Polskę Ludową nie mogę znaleźć dojścia do samych plików. Czyżby je usunięto czy też są dostępne tylko dla użytkowników?

Pzdr,

aiuto

• *
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 09, 2007, 12:48:20 pm »
mozliwe ze tylko dla uzytkownikow( logowanie na forum jest wlasciwie automatyczne) ,a pozycja naprawde ciekawa:)

nEY

• * * * *
  • ,,Po co tutaj jeszcze tytuły! Michał Ney, a wkrótce szczypta prochu" - Michał Ney podczas ogloszania wyroku śmierci za zdradę Ludwika XVIII
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 09, 2007, 05:47:03 pm »
Tak, zdecydowanie muszę zapoznać się z działaniami militarnymi, które w tym okresie (lub bliskim czasowo) faktycznie miały miejsce. Dzięki za linki do artykułów i ilustracji.
Za Kukielem ("Zarys historii wojskowości w Polsce") podaję:
"Liczba chorągwi ułańskich, czyli tatarskich w służbie saskiej narosła w czasie wojen śląskich do 24, z podziałem na 3 pułki"
Zapewne tak było, jak mówię podawałem dane dla armii Augusta Mocnego.
Za Robertem Kisielem ("Praga 1757")
No tak.... mam tę książkę przed nosem i zapomniałem, że to w niej o nich czytałem ;)
Postaram się postudiować, te materiały, które mi podaliście. Oczywiście spostrzeżeniami się podzielę :)   Ciekaw jestem jeszcze tego kampamentu, czy ma ktoś jego pełną wersję? Drogą eliminacji można by dojść, które postacie to Polacy, znane jest bowiem dość dobrze umundurowanie Sasów w tym czasie.
Widzę, że temat zacząłem dość interesujący ;)

ex_jimmor

• * * *
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 10, 2007, 10:12:36 pm »
Ambitne zadanie...

Krótki komentarz z Szymona Kobylińskiego: Doszło niebawem do tego, iż chluba wojsk - husaria - została złośliwie przez lud przezwana pogrzebowym wojskiem, gdyż najczęściej ją widziano w konduktach za trumnami wielmożów, a coraz rzadziej na polu bitwy.

Na rozróżnienie regularnych wojsk polskich od saskich po mundurach bym specjalnie nie liczył - różnice mogły ograniczać się do herbów tłoczonych na blachach. W woskach prywatnych można było zapewne spotkać i jazdę węgierską i różnorakie gwardie janczarskie...

elear

• * * * *
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 11, 2007, 10:42:20 am »
Na rozróżnienie regularnych wojsk polskich od saskich po mundurach bym specjalnie nie liczył - różnice mogły ograniczać się do herbów tłoczonych na blachach.
  W piechocie czy dragonii raczej ciężko o rozróżnienie, natomiast w jeździe różnice widać na pierwszy rzut oka.

W woskach prywatnych można było zapewne spotkać i jazdę węgierską i różnorakie gwardie janczarskie...
Można spotkać i w kompucie chorągwie węgierskie, ale piesze (3 albo 4 autorzy różnie piszą)  :) Podobnie król miał swoją chorągiew janczarską. W wojskach prywatnych pieszych hajduków czy janczarów było od cholery, ale ciężko się doszukać kto i ile tego miał. Trochę informacji podawałem wyżej.
 Pozdrawiam
  Michał

nEY

• * * * *
  • ,,Po co tutaj jeszcze tytuły! Michał Ney, a wkrótce szczypta prochu" - Michał Ney podczas ogloszania wyroku śmierci za zdradę Ludwika XVIII
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 11, 2007, 04:36:29 pm »
Różnice nie polegały chyba na kroju munduru i nie o to tutaj chodzi. Bardziej zależy mi na swego rodzaju "kolorach pułkowych", polskich jednostek. Ozdoby specyficzne etc. Dlatego wydaje mi się, że ten obraz byłby mimo wszystko pomocny.
A Janczarów mieli nawet Sasi ;)

elear

• * * * *
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 15, 2007, 12:59:54 pm »
 Witam! Ostatnio przeglądałem książkę "Strzegom-Dobromierz 1745" Roberta Kisiela i w opisie armii saskiej znalazłem informację a propos ułanów polskich w służbie saskiej. Jak podaje autor w roku 1741 było 15 chorągwi ułanów w służbie saskiej, a w roku 1744 aż 23, połączone w 3 liczące 6-9 chorągwi pułki. W 1745 roku wraz z uzyskaniem subsydiów angielskich i holenderskich, Sasi rozwinęli te formację do 6 pułków (45 chorągwi), które miały liczyć etatowo 4200 ludzi. W Polsce miano formować dodatkowo 2 kolejne pułki (16 chorągwi, etatowo 671 ludzi), planowano utworzenie też formacji bośniaków (rekrutowanej również w Polsce i uzbrojonej identycznie do ułanów), ostatecznie bośniacy wybrali służbę pruską. Chorągiew ułanów etatowo miała od 40 do 50 towarzyszy i równą liczbę pocztowych, plus 7 osób sztabu, czyli od 87 do 107 ludzi. Autor podaje, że również szwoleżerowie sascy byli w dużej mierze rekrutowani z mieszkańców Rzeczpospolitej.
 Podaję te informacje, bo choć z wiarygodnością książek Bellony (a zwłaszcza z serii HB) różnie bywa, jednak Robert Kisiel wydaje się dość rzetelnym autorem "siedzącym" w niemieckich publikacjach na ww. temat.
 Pozdrawiam

elear

• * * * *
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 18, 2007, 12:21:09 pm »
 Janku, jeśli masz gdzieś na podorędziu dużą bibliotekę  ;) (najlepiej uniwersytecką) to poszukaj następujących publikacji:
 Konopczyński Władysław, Polska w dobie wojny siedmioletniej , Warszawa-Kraków 1911;
 tegoż; Fryderyk Wielki a Polska , Poznań 1981;
 Majewski Ryszard, Wojna siedmioletnia 1756-63 , Wrocław 1988;

Myślę, że znajdziesz coś dla siebie.
  Pozdrawiam
   Michał

nEY

• * * * *
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 18, 2007, 04:56:09 pm »
Dziękuje bardzo! Ostatnią pozycję nawet mam w domu, ale jest trochę niekompletna więc będę musiał się i tak przejść do biblioteki :) O pozostałych jakże ciekawych pozycjach słyszę po raz pierwszy. Jeszcze raz dzięki za pomoc!

nEY

• * * * *
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 04, 2007, 08:32:03 pm »

Gwardia Piesza Koronna według Knotla.