Autor Wątek: Armia Rzeczypospolitej XVIIw.  (Przeczytany 6024 razy)

Diabeu

• *
Armia Rzeczypospolitej XVIIw.
« dnia: Styczeń 16, 2007, 04:27:10 pm »
Poszukuję informacji odnośnie organizacji, ubioru, uzbrojenia i sztandarów wojsk Rzeczypospolitej w XVIIw.

Robert

• Redaktor
  • * * * * *
Odp: Armia Rzeczypospolitej XVIIw.
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 16, 2007, 08:07:59 pm »
Spróbuj trochę zawęzić pytanie- w tym momencie odpowiedź przekraczałaby objętość całej WZ ;)

Diabeu

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2007, 08:15:18 pm »
Robert--> racja;). Chdzi o jakies linki z info. Najlepiej by byly tam kolorowe ilustracje pomocne przy malowaniu.

Kacper

• * * *
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 23, 2007, 05:21:36 pm »
 Stronka o Husarii :) . Jest trochę zdjęć, ale nie ma jako takiego działu galeria. Poszukaj w różnych działach...

http://husaria1.webpark.pl/index.htm

pawel11

• * * * *
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 23, 2010, 01:30:50 pm »
Witam.
Jak wiemy kawaleria polska okreslana jako ,,jazda kozacka" płynnie przechodzi na przestrzeni XVII w. w jazdę określaną jako ,,pancerni" i  nie jest to tylko zmiana nazewnictwa. Mam zatem pytanie do znawców okresu: od kiedy jazda ,,kozacka" jest już na tyle opancerzona, że można mówić wyłacznie o ,,pancernych"? Czy przyjęcie okresu wojen z Chmielnickim jako etapu, w którym mamy już ścisły podział kawalerii na choragwie husarii, pancernych i lekkiej jazdy nie będzie błędem?
Pozdrawiam. 

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 24, 2010, 07:31:31 pm »
Raczej chyba będzie. Przezbrajanie raczej datuje się na połowę wieku, ale moim zdaniem w czasie wieloletnich wojen z połowy wieku, niemal ze wszystkimi sąsiadami, to raczej sądzę, że chorągwie nie były okryte (mała liczebność) i służyły "gołe" (braki w uzbrojeniu i wyposażeniu). Ja bym intuicyjnie dawał koniec potopu, a raczej lata 60-te.
Tak czy owak mogło to zależeć od dowódcy chorągwi i wielu innych czynników, bo przecież nie od regulaminów czy etatów, których de facto nie było.
W którejś z moich książek wypowiadałem swoje zdanie na temat sztucznego nieco podziału na różne jednostki - taka maniera zwłaszcza wargamingowców.  ;D W niektórych okresach jednostki niewiele różniły się do siebie, np. tatarska od kozackiej czy wołoskiej (pomijając kwestie etniczne nieistotne w sumie dla wargamingu).

pawel11

• * * * *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 26, 2010, 12:17:12 pm »
Brzmi przekonująco. Zatem generalnie można zakładać z duża dozą prawdopodobieństwa, że pełne przezbrojenie nastepuje w okresie pokoju - po 1676 r. Niemniej niektóre chorągwie były - jak wynika ze znanych mi przekazów - pancerne już wcześniej np. ,,osobista" chorągiew pancerna hetmana Janusza Radziwiłła w okresie 1648 - 54 czy duża część jednostek z Dywizji S. Czanieckiego po wyprawie duńskiej. Wniosek dla walk na WPW jest oczywisty - trzeba zrobić sporo chorągwi jazdy kozackiej ;) .     

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 28, 2010, 08:47:05 am »
No tak tylko problem w tym, że nie chodzi o nazewnictwo a rzeczywistość. Określenie chorągwie kozackie znika na rzecz chorągwie pancerne, przynajmniej w opracowaniach, tylko czy wszystkie chorągwie w czasie ciężkich wojen miały kolczugi i karwasze? Na potrzeby gry tak bym je w sumie klasyfikował, tylko w rzeczywistości myślę, że stan wielu z nich, zwłaszcza w latach był na pewno opłakany.
Co do chorągwi hetmańskich te były wyborowe (np. wspomniana Janusza Radziwiłła) i często oddajemy to w scenariuszach poprzez to, co określamy ogólnie mianem chorągwi przybocznej, zazwyczaj lepiej wyposażonej od innych.
duża część jednostek z Dywizji S. Czanieckiego po wyprawie duńskiej
Sugerujesz, że zdobyli na Szwedach dużą ilość kolczug i karwaszy?  ;) Bo to, że wrócili jak przysłowiowi "kozacy", w nowych ciuchach (np. butach), z łupami i bezcennym doświadczeniem to pewne  :)

pawel11

• * * * *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 28, 2010, 02:22:42 pm »
Jestem co prawda historykiem - amatorem (co na forum historycy.org.pl zostało użytę wobec mojej osoby jako epitet, ale ja z takiego określenia jestem dumny :) ) ale nie sugeruje, że ,,zdobyli na Szwedach kolczugi i karawasze". Sugeruje jedynie to, że stosunkowo wielu spośród polskich kozaków wyszło finansowo korzystnie z wyprawy duńskiej i wielu z nich stać było po niej na zakup odpowiedniego uzbrojenia i wyposażenia, a ponieważ dobra kolczuga była lepszą ochroną niż jej brak (a własne życie i zdrowie to dla zawodowego żołnierza zwykle cenny kapitał i inwestycja) zapewne część z nich przeznaczyła na to uzyskane środki. A teraz (nie)pokornie czekam na wyprowadzenie mnie z błędu... ::)

Marcin G

• Administrator
  • * * * * *
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 05, 2010, 04:37:03 pm »
Z błędu cię nie wyprowadzę, bo jak mamy to sprawdzić? Jeśli uważasz, że lepiej było kupić kolczugę niż bawić się z kompanią przez kilka dni, to możesz mieć rację albo i nie  ;) Pytanie na ile takie wyposażenie po Danii im starczało? Przy służbie na borg, czyli przez lata bez żołdu, myślę, że stan naszej jazdy nierzadko bywał katastrofalny. Tym niemniej na poziomie poszczególnych jednostek (chorągwi) nie ma tego jak sprawdzić, więc dyskusja jest czysto akademicka.
Notabene tak jak było pohusarzenie, tak i było popancernienie czy może upancernienie, tyle, że w odróżnieniu od pierwszego zwrotu drugi nie był używany w źródłach (może był, ale ja go sobie nie przypominam).